Programma

Elke dag wordt geopend door alle kinderen en leiding gezamenlijk, en wordt ook samen weer afgesloten. Elk jaar is er een nieuw Jeugdlandlied wat gebaseerd is op het thema en gemaakt is op een bekend (kinder)lied. De tekst is - tijdens Jeugdland - te downloaden via de mainpage. Dit zijn de momenten, waarop alle kleurgroepen samen zijn met alle leiding erbij. Het bestuur en leiding zullen een voordracht doen om elke dag het thema in te leiden. Eventuele jarige kinderen worden op die momenten toegezongen en in het zonnetje gezet! Hieronder staat nog een aantal vaste onderdelen van de Jeugdlandweek beschreven.

De jongste kinderen van blauw knutselen meestal iets wat ze aan het eind van de week aan de ouders laten zien en als aandenken mee naar huis mogen nemen. De rode petten maken elk jaar een hut in het bos op het terrein, waar de kinderen tussen de middag lekker kunnen lunchen en even vrij kunnen spelen. Voor de oudste kinderen, groep groen, vormt de disco op donderdagavond met aansluitend de overnachting het hoogtepunt van de week. De kinderen blijven slapen op Kooiduin, waarbij ook in de nacht soms een activiteit gehouden wordt.

De afsluiting van Jeugdland vindt plaats op de vrijdagmiddag op het scoutingterrein van Kooiduin, waarbij de (groot)ouders en verzorgers van harte worden uitgenodigd. Het is steeds weer een feestelijk gebeuren, waarbij de groepen aan elkaar en aan de ouders laten zien wat zij zoal beleefd hebben tijdens de hele week. Deze afsluitende middag is van 13.30 uur tot 14.30 uur. Op deze middag wordt er ook geld ingezameld door middel van een fooienpot voor de afsluiting voor alle vrijwilligers die tijdens de week hebben meegeholpen. 

Op vrijdagavond, als alle kinderen veilig terug thuis zijn en we onszelf wat hebben opgefrist, verzamelen we nog één keer met alle vrijwilligers in de tent voor een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje. De avond wordt onderbroken door de nodige acts, liedjes, sketches (die vaak tijdens de week geboren worden) en niet onbelangrijk: het thema voor het volgende jaar wordt bekend gemaakt! Hét moment voor goede ideeën voor de komende Jeugdlandweek!

En dan rest nog de zaterdag na Jeugdland. Alle materialen worden weer gesorteerd en keurig opgeborgen in ons magazijn in Hoogerheide, de Kooiduin wordt met bezemen gekeerd, en kort na de middag keren de laatste vrijwilligers moe maar voldaan naar huis terug: Jeugdland zit er weer op; tijd om uit te rusten!

NB. In 2020 en 2021 hebben we vanwege Covid-19 een ander programma gedraaid op drie verschillende locatie's, te weten het METO-terrein, WVV-terrein en Kooiduin.